Kalendár

August 2020
Po Ut St Št Pia So Ne
3  4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 31        

 

 

 

 

 

September 2020
Po Ut St Št Pia So Ne
   1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
 28  29 30     

 

 

Aktuality

 

Vo štvrtok 24.9.

máme otvorené do 14:00   

 

51

  samoobslužná 

  reštaurácia

  Farská 14

  Pezinok

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


A A A

Recepty

 

Musaka na grécky spôsob (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 4  baklažány
  • 1kg zemiakov
  • 1dcl oleja
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 300-400g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo jahňacie)
  • 2dcl červeného vína
  • 250g drvených paradajok
  • soľ
  • mleté korenie
  • cukor
  • škoricu
  • 0,5l mlieka
  • 50g masla
  • 5PL hladkej múky
  • štipku muškátového orecha

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na plátky. Baklažán umyjeme, nakrájame pozdĺžne na plátky osolíme a opečieme. Mleté mäso opečieme na cibuľke a cesnaku, podlejeme vínom, pridáme paradajky, soľ, korenie, škoricu, cukor a udusíme. Na masle opečieme múku, zalejeme mliekom, rozšľaháme, pridáme soľ, muškát a za stáleho miešania povaríme (bešamel).   Na dno vymasteného pekáča uložíme zemiaky, prikryjeme ich polovicou baklažánu, pridáme udusené mäso, zakryjeme druhou polovicou baklažánu a nakoniec zalajeme bešamelom. Vložíme do rúry na pečenie a pečieme pri 180°C  asi 30 - 40minút.

 

 

 

Špenátové halušky so syrovou omáčkou (4 porcie)  

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g polohrubej múky
  • 200g pasírvaného mrazeného špenátu
  • 2 vajcia
  • soľ
  • štipku mletého korenia, sušeného cesnaku a muškátového orecha
  • vodu
  • olej

 

Omáčka

  • 500g 33% smotany
  • 150g rokfortu (niva, rival a pod)
  • trochu vody
  • soľ

 

Postup:

Múku zmiešame s rozpusteným špenáom, vajcami, soľou a vodou a vypracujeme stredne husté cesto. Cesto cez vhodnú haluškáreň pretlačíme do vriacej osolenej vody, premiešame a počkáme, kým halušky nevyplávajú na hladinu. Halušky vyberieme, prepláchneme studenou vodu, scedíme a premiešame s trochou oleja.

Omáčka: Syr nahrubo nastrúhame, vložime do vriacej smotany, pridáme podľa potreby trochu vody, soľ a chvíľu na slabom plameni za stáleho miešania povaríme.

 

 

 

Gnocchi s cuketou a šunkou (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g zemiakové gnocchi
  • soľ
  • olej
  •  
  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 200g dusenej šunky
  • 250g 33% smotany
  • 100g parmezánu
  • 1/4 ČL mletého rozmarínu
  • 1 ČL bazalky
  • soľ

 

Postup:

Gnocchi uvaríme v osolenej vode, scedíme, prepláchneme a premiešame s olejom. Cuketu a šunku nakrájame na malé hranolčeky, opečieme na oleji, zalejeme smotanou, pridáme koreniny a prevaríme. Vložíme gnocchi, zasypeme parmezánom a podľa potreby dosolíme.

 

 

 Pikantné kuracie krídla (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 1kg kuracích krídiel
  • soľ
  • 2ČL mletého čili
  • 3PL cukru
  • 200g drvených paradajok

 

Postup:

Krídelká umyjeme, odrežeme posledný cíp, nasolíme, uložíme na pekáč a v rúre pečieme cca 25min pri 180°C. Paradajky zmiešame s čili, trochou soli a cukrom. Upečené krídla dôkladne potrieme zo všetkých strán pripravenou zmesou a znovu vložíme do rúry na 10 minút prepiecť.

 

 

Šošovicové karí (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g šošovice
  • olej
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 bobkové listy
  • štipku mletého čierneho korenia
  • štipku čili 
  • štipku kurkumy
  • štipku kari korenia
  • štipku mletého koriandra
  • štipku mletej rasce
  • štipku feniklu
  • štipku muškátového orecha
  • soľ
  • solčanku

 

Postup:

 Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme minimálne na dve hodiny do studenej vody. Na rozohriatom oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme namočenú, scedenú šošovicu, podlejeme vodou, pridáme všetky korenia a pomaly dusíme pokým šošovica nezmäkne. Korenie dávkujeme opatrne, pri toľkých druhoch naozaj stačí po štipkách. Veľa korenia spôsobí zhorknutie jedla. Počas dusenia podľa potreby dolievame vodu, ale nie veľa, aby nám na záver zostala konzistencia prívarku a nie polievky :-). Ak by sme to predsa len s vodou "prepískli", v malej miske zmiešame Solamyl s trochou vody a  pomaly vlejeme do vriacej šošvice, čím ju zahustíme. Dosolíme podľa chuti.

 

 

Rezance na čínsky spôsob (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g čínskych rezancov 
  • olej
  • soľ
  •  
  • 2PL kryštáľového cukru
  • 1 pór
  • 1 väčšiu mrkvu
  • 1 petržlen
  • 1 papriku
  • 1 jarnú cibuľku
  • 2-3 shitake - čínske huby
  • kúsok ďumbiera
  • 100g sójovej omáčky
  • štipku korenia
  • štipku čili korenia
  • štipku kurkumy

 

Postup:

 Zeleninu očistíme a nakárjame  na jemné rezance. Ďumbier očistíme a najemno nastrúhame. Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode s trochou oleja. Scedíme, prepláchneme a necháme do sucha odkvapkať. Rezance na oleji prudko opražíme, vyberieme z panvice a uložíme na teplom mieste. Do panvice pridáme cukor, necháme zľahka skaramelizovať, pridáme zeleninu, ďumbier, koreniny, omáčku a podusíme do polomäkka. Vložíme rezance, premiešame a chvíľu povaríme. Hotové posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

 

 

Panenská vo farebnom korení (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g bravčovej panenskej sviečkovice
  • 20g korenia štyroch farieb (celé)
  • soľ
  • trochu oleja

 

Postup:

 Korenie v mažiari alebo miske nahrbo rozdrvíme. Panenskú osolíme, obalíme v korení a na panvici opečieme zo všetkých strán. Stíšime plameň, panvicu zakryjeme a pomaly pečieme cca 10minút.

 

 

Polievka pomodoro (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • 1kg drvených paradajok
  • 1l vývaru
  • 1PL cukru
  • pár lístkov bazalky
  • mleté korenie
  •  soľ

 

Postup:

Najemno nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, drvené paradajky, soľ, korenie, vývar, cukor a cca 20 minút necháme variť.Pred koncom varenia pridáme na rezance nakrájanú bazalku a podľa potreby dochutíme.

 

 

Spaghetti di pollo e pesto (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 400g kuracích pŕs 
  • 8PL zeleného pesta
  • cca 100g sušených paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 10PL parmezánu
  •  soľ
  • olej

 

Postup:

Špagety uvaríme v osolenej vode, scedíme, prepláchneme studenou vodou, znovu scedíme, premiešame s trochou oleja a odložíme. Kuracie prsia nakrájame na kocky a opečieme na oleji a pretlačenom cesnaku. Podlejeme vodou a dusíme domäka. Sušené paradajky nakrájame na rezance.

Na panvici opečieme na troche oleja sušené paradajky, pridáme dusené mäso, necháme zovriet a vložíme špagety. Za stáleho obracania a miešania krátko povaríme, pridáme pesto, strúhaný parmezán a dôkladne premiešané podávame.

 

 

Kuracie asado (4 porcie) 

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g kuracie prsia (alebo vykostené stehná)
  • 1 limetku
  • vetvičku koriandra
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1PL vínneho octu
  • 2PL cukru
  • 1 papričku jalapenos alebo feferónku
  •  mletú rascu, mleté korenie, soľ
  • olej

 

Postup:

Jalapenos, cesnak a koriander nasekáme najemno. Vložíme do misky, pridáme ocot, šťavu z limetky, cukor, rascu, korenie a rozmiešame. Kuracie mäso nakrájame na malé rezne, naklepeme a osolíme. Vložíme do marinády a necháme aspoň hodinu marinovať. Pred grilovaním necháme odkvapkať. Ak nemáme gril, mäso opečieme na rozpálenej panvici s troškou oleja.

 

 

Paradajkový quiche (4 porcie)

 

 Čo potrebujete ?

  • 125g masla
  • 250g hl. múky
  • 1 vajce
  • soľ, 1/2 kypriaceho prášku
  •  
  • 500g paradajok
  • 15 vajec
  • 100g tvrdého syra
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 1 jarná cibuľka

 

Postup:

Z masla, múky, 1 vajca, soli a kypriaceho prášku vypracujeme cesto a uložíme na 30 minút do chladničky. Odležané cesto premiesime, vyvaľkáme na cca 5mm plát do veľkosti zapekacej nádoby + okraje a vložíme ho do nej. Cibuľu nakrájame, osmažíme na oleji a vychladnutú pridáme do rozmiešaných, osolených vajec. Na dno uložíme polovicu na plátky nakrájaných paradajok, vlejeme vajcia, pridáme zvyšné paradajky, jemne ich ponoríme, posypeme syrom, mladou cibuľkou a pečieme pri cca 150°C asi 45 minút. (viacmenej kým sa neprepečú vajcia) Necháme vyhladnúť a porciujeme. 

 

 

Tarhoňa (8 porcií)

 

 Čo potrebujete ?

  • 1kg tarhone
  • 1 PL soli
  • 1dcl oleja
  • 1,5l - 1,7l vody

 

Postup:

Vo vhodnom nižšom hrnci rozpálime olej, pridáme tarhoňu (môžeme hneď aj soľ) a za stáleho miešania pražíme do svetlohneda. Opečenú tarhoňu zalejeme odmeraným množstvom vody, necháme zovrieť, znížime teplotu varenia na minimum, zakryjeme pokrievkou a dusíme cca 15 - 20 minút. Počas dusenia nemiešame, ale skontrolovať môžeme . Udusenú tarhoňu premiešame a necháme chvíľu odstáť. (Ak by vám po udusení zostala v tarhoni zbytková voda, nevadí. Po rozmiešaní sa vstrebe.)

 

 

Špenátová lasagna (6 porcií)

 

 Čo potrebujete ?

  • 500g lasagne (cesta)
  • 400g  špenátových listov (mrazených alebo čerstvých)
  • 2 väčšie cibule
  • 2l mlieka
  • 150g hladkej múky
  • asi pol litra oleja
  • soľ, muškátový orech
  • 1PL solčanky alebo vegety
  • 100 - 150g strúhaného parmezánu

 

Postup:

Očistenú cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme na oleji. Pridáme sparené čerstvé (alebo mrazené) špenátové listy, soľ, mletý muškátový orech a podusíme. Mlieko necháme zovrieť s trochou soli, muškátu a vegety a zahustíme múkou rozmiešanou v oleji. Odstavíme. Do zahusteného mlieka pridáme dusený špenát, premiešame a podľa potreby dochutíme. Dno zapekacej nádoby (pekáča) pretrieme asi centimetrovou vrstvou špenátovej zmesy, prekryjeme plátkami lasagne a znovu pridáme špenát. Posypeme syrom. Postup opakujeme lasagna-špenát-syr, pokým nenaplníme nádobu alebo neminieme materiál :-). Zakončíme vždy špenátovou zmesou a syrom. Necháme minimálne 30 minút odstáť. Pečieme v peci (rúre) 25 minút pri 200°C. Upečenú lasagnu vyberieme a necháme 15 - 20 minút oddýchnuť. Dobrú chuť :-).